Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ Ιστορίες από το παρελθόν ,ήθη και έθιμα


Η σύζευξη Το 1924 οι Πόντιοι  ήρθαν στο χωριό μας.Οι χωριανοί δούλευαν σε έργα κρατικά , όπως οι σιδηροδρομικές γραμμές και σε άλλα έργα.Οι υπόλοιποι δούλευαν στα χωράφια τους .Για να οργώσουν χρειαζόντουσαν δυο βόδια .Τύχαινε όμως κάποιοι να είχαν ένα βόδι και επειδή υπήρχε αγάπη και βοήθεια για τον συνάνθρωπο τους έκαναν σύζευξη. Δηλαδή ο ένας έπαιρνε του άλλου το ένα βόδι , έτσι είχε δυο και έκανε τη δουλειά του .
Τις δουλειές τις πραγματοποιούσαν με τα ζώα μια και δεν υπήρχαν μηχανήματα .
Το έθιμο του γάμου ΝΟΤΣΑΓΓΕΛ, όταν παντρευόντουσαν δυο άνθρωποι ο γάμος έπρεπε να γίνει στην εκκλησία από το χωριό που κατάγονταν η νύφη .
 Μετά το γάμο το αμέσως επόμενο πρωί η νύφη γυρνούσε στα στενά συγγενικά της σπίτια τραγουδώντας και χορεύοντας το χορό Νοτσαγγελ.
 Το έθιμο της Αποκριάς Στα καρναβάλια πάντα υπήρχε το έθιμο της καμήλας .Ήταν περίπου 15-20 άτομα που από πάνω τους υπήρχε ένα πανί και έτσι φαινόντουσαν σαν καμήλα. Συνοδευμένη με την ποντιακή λύρα γυρνούσαν,τραγουδώντας και χορεύοντας στο χωριό.Οι άνθρωποι του χωριού τους κερνούσαν στο πέρασμα τους .
Το λαϊκό δικαστήριο
Οι άνθρωποι στο χωριό δεν έλυναν τα προβλήματα τους πηγαίνοντας στα δικαστήρια .Όταν υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα στο χωριό μαζεύονταν σε ένα σπίτι μαζί με τους πιο έμπειρους και ηλικιωμένους του χωριού,συζητούσαν το θέμα έδιναν λύση που θα ήταν σεβαστή από όλους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου