Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

      Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου
            Πρώτη εκδοχή για το χτίσιμο της εκκλησίας
Το Παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου πριν 74 χρόνια ήταν ένα εκκλησάκι που είχαν φτιάξει οι Νησιώτες προς τιμή του. Κατά το έτος 1930 ένας περίεργος Αρχαιολόγος ανακάλυψε ότι κάτω από το έδαφος υπήρχε ένα μεγάλο Παρεκκλήσι.
Οι αρχαιολόγοι σκάψανε και όντως υπήρχε ένα Παρεκκλήσι μετά από καιρό το ονομάσανε Άγιος Αθανάσιος. Οι Νησιώτες κάθε φορά που γιόρταζε ο Άγιος Αθανάσιος θυσίαζαν ένα κριάρι. Μια φορά ξέχασαν να θυσιάσουν κριάρι κι ο ΑΓΙΟΣ θύμωσε πολύ, τότε πέθαναν όσα παιδιά γεννήθηκαν εκείνο το έτος. Και από τότε έχει μείνει προς τιμή εκείνων των παιδιών που πέθαναν.
                     Δεύτερη εκδοχή για το χτίσιμο της εκκλησίας  (ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ)
Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε από ένα θαύμα. Στο χωριό ζούσε ένα πνεύμα που έπνιγε τα παιδιά από τότε που γεννιόντουσαν μέχρι το πρώτο τους χρόνο. Ένας άντρας είδε ένα όνειρο Πως για να μην πεθαίνουν τα παιδιά πρέπει να χτίσουν ένα εκκλησάκι προς τιμή του αγίου και να σφάξουν ένα μεγάλο  κριάρι να το ψήσουν, να γυρίσουν σε όλο το χωριό την εικόνα του και σε κάθε σπίτι να δίνουν από ένα κομματάκι κρέας κι έτσι έγινε.
Όταν περνούσαν από μια παλιά καλύβα ακούστηκε μια κραυγή πήγαν να δουν και είδαν αίματα, ο άγιος Αθανάσιος είχε σκοτώσει το πνεύμα.
Την παραμονή της γιορτής του Αγίου όλοι οι Νησιώτες παρακολουθούν τον εσπερινό και μετά σφάζουν αρνιά και κριάρια προς τιμή του Αγίου.
Το μεγαλύτερο κριάρι αργότερα θα μοιραστεί σ' όλο το χωριό για ευλογία. Ψήνουν σε σούβλες τα σφαχτά και την άλλη μέρα γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Τα σφαχτά (εκτός από το μεγάλο κριάρι) μοιράζονται στους χωριανούς έναντι χρηματικού ποσού.

ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ
Έθιμο της χελιδόνας τα παιδιά τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης την 1η του Μάρτη τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια τους αγγελιοφόρους της Άνοιξης. Κρατούν στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι . Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα "χελιδονίσματα"
 Χελιδόνα έρχεται από μαύρη θάλασσα…………………
 Οι κάτοικοι προσφέρουν χρήματα αυγά φασολιά για να έχουν καλή σοδειά τα δέντρα τους.    ΑΓΙΟΙ  ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Οι πληροφορίες μας λένε ότι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο Νησί χτίστηκε λίγο πριν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Με αφορμή κάποιο όνειρο που είδε ένας χωρικός και του έλεγε :" Να χτιστεί το εκκλησάκι εκεί που είναι η βελανιδιά σε σχήμα σταυρού

.
 Όταν όμως ήρθαν οι Τούρκοι θέλησαν να κόψουν την βελανιδιά, ανεβαίνοντας για να την κόψει ο πρώτος έπεσε και σκοτώθηκε.Το ίδιο έπαθε και ο δεύτερος κάνοντας τους Τούρκους να φοβηθούν και να παραδεχτούν ότι η πίστη των χριστιανών ήταν πολύ δυνατή. Οι κάτοικοι την παραμονή 1 Ιουλίου σφάζουν αρνιά και το κρέας το μοιράζουν στους κατοίκους (κουρμπάνι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου