Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ Ιστορίες από το παρελθόν ,ήθη και έθιμα

ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ Ιστορίες από το παρελθόν ,ήθη και έθιμα


Η σύζευξη
Το 1924 οι Πόντιοι ήρθαν στο χωριό μας . Οι χωριανοί δούλευαν σε έργα κρατικά , όπως οι σιδηροδρομικές γραμμές και σε άλλα έργα. Οι υπόλοιποι δούλευαν στα χωράφια τους . Για να οργώσουν χρειαζόντουσαν δυο βόδια . Τύχαινε όμως κάποιοι να είχαν ένα βόδι και επειδή υπήρχε αγάπη και βοήθεια για τον συνάνθρωπο τους έκαναν σύζευξη. Δηλαδή ο ένας έπαιρνε του άλλου το ένα βόδι , έτσι είχε δυο και έκανε τη δουλειά του . Τις δουλειές τις πραγματοποιούσαν με τα ζώα μια και δεν υπήρχαν μηχανήματα .

Το έθιμο του γάμου ΝΟΤΣΑΓΓΕΛ
Όταν παντρευόντουσαν  δυο άνθρωποι ο γάμος έπρεπε να γίνει στην εκκλησία από το χωριό που κατάγονταν η νύφη . Μετά το γάμο το αμέσως το επόμενο πρωί  η νύφη γυρνούσε στα στενά συγγενικά της σπίτια τραγουδώντας και χορεύοντας το χορό Νοτσαγγελ.

Το έθιμο της Αποκριάς
Στα καρναβάλια πάντα υπήρχε το έθιμο της καμήλας .Ήταν περίπου 15-20 άτομα που από πάνω τους υπήρχε ένα πανί και έτσι φαινόντουσαν σαν καμήλα. Συνοδευμένη με την ποντιακή λύρα γυρνούσαν , τραγουδώντας και χορεύοντας στο χωριό .Οι άνθρωποι του χωριού τους κερνούσαν στο πέρασμα τους .

Το λαϊκό δικαστήριο


Οι άνθρωποι στο χωριό δεν έλυναν τα προβλήματα τους πηγαίνοντας στα δικαστήρια . Όταν υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα στο χωριό μαζεύονταν σε ένα σπίτι μαζί με τους πιο έμπειρους και ηλικιωμένους του χωριού , συζητούσαν το θέμα έδιναν λύση που θα ήταν σεβαστή από όλους .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου