Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Έθιμα της Κερασιάς

Έθιμα της Κερασιάς

«Περιφορά του Σταυρού την ημέρα των Φώτων»
Στο πάρκο του χωριού έχουμε ένα σιντριβάνι. Εκεί ρίχνει ο παπάς τον Σταυρό ανήμερα των Φώτων. Τα νέα παιδιά ηλικίας 15 – 20 χρονών βουτάνε στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν. Μόλις τελειώσει το έθιμο αυτό και αλλάξουν ρούχα τα παιδιά, ο παπάς τους εμπιστεύεται τον Σταυρό για περιφορά. Τον γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι ραντίζοντας με αγιασμό για ευλογία. Οι νοικοκύρηδες για το καλό τους δίνουν χρήματα και αυγά. Παλιότερα δε δίνανε χρήματα γιατί δεν είχαν, μόνο αυγά. Οι νεότεροι άρχισαν να δίνουν χρήματα, αλλά δε σταμάτησαν και το έθιμο των αυγών.
Πασιαλής Τάσος, Β΄ τάξη

«Προυσταβάινε» και «Λάμκα»
Σε πολλά ημερολόγια γράφει δίπλα από την Κυριακή της Τυρινής σε παρένθεση (Συγχωρήσεως). Την ημέρα του «Προυσταβάινε», λοιπόν, ζητάνε συγχώρεση από όσους ίσως πληγώσαμε άθελά μας ή ηθελημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι των παππούδων και οι μικρότεροι φιλάνε το χέρι των μεγαλύτερων ζητώντας έτσι συγχώρεση. Οι μεγαλύτεροι τους δίνουν σε αντάλλαγμα χρήματα. Μόλις τελειώσει το έθιμο αυτό, ακολουθεί το έθιμο της «Λάμκας». Έχουμε βρασμένα και ξεφλουδισμένα αυγά. Δένουμε ένα αυγό από τη μια άκρη της κλωστής και στην άλλη δένουμε ένα λεπτό ξύλο – κατά προτίμηση πλάστη. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας κρατά τον πλάστη και οι μικρότεροι προσπαθούν με το στόμα μόνο (τα χέρια τα έχουν πίσω) να φάνε το αυγό. Το έθιμο αυτό συμβολίζει ότι πρέπει να νηστέψουμε για τη σαρακοστή που ακολουθεί. Κλείνουμε δηλαδή το στόμα μας με ένα αυγό και το ανοίγουμε πάλι με αυγό την Ανάσταση.
Μάντη Κατερίνα, Β΄ τάξη
Πασιαλής Γιώργος, Γ΄τάξη


J «Το προζύμι του γάμου»
Ένα έθιμο του χωριού μας για τον γάμο είναι ι το προζύμι. Αυτό γίνεται λίγες μέρες πριν από τη στέψη. Το προζύμι γίνεται από τρεις ανύπαντρες κοπέλες συγγενείς ή φίλες της νύφης. Η μια ρίχνει το νερό, η άλλη το αλεύρι και η τρίτη το ζυμώνει. Νωρίτερα τρία μικρά αγόρια κοσκινίζουν το αλεύρι. Αυτό γίνεται για να είναι το πρώτο παιδί του ζευγαριού αγόρι. Από το ζυμάρι αυτό θα φτιαχτούν τα πρόσφορα (λειτουργιές) για την Κυριακή το πρωί, και τα κουλουράκια σε σχήμα «Ω» με τα οποία καλούν τους Αγίους της εκκλησίας. Μόλις τελειώσει το ζύμωμα, σκεπάζουν την πινακωτή και οι συγγενείς ρίχνουν χρήματα. Μετά χορεύουν τρεις χορούς γύρω από το ζυμάρι. Έπειτα παίρνουν την πινακωτή και συνεχίζεται το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, μεζέδες και ποτά.
Παπαδημητρίου Σοφία, ΣΤ΄ τάξη

«Τα Κερασιώτικα»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιάς «Αριστοτέλης» κάθε χρόνο διοργανώνει το φεστιβάλ «Τα Κερασιώτικα». Πραγματοποιείται τον μήνα Αύγουστο με το τέλος της συγκομιδής των κερασιών και διαρκεί τρεις ημέρες. Στο φεστιβάλ ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει χορευτικά συγκροτήματα άλλων περιοχών (συλλόγων), οι οποίοι είναι καλεσμένοι καθώς και τις τοπικές ενδυμασίες αυτών. Στη διάρκεια των τριών ημερών ο κόσμος θα ακούσει τρία διαφορετικά μουσικά συγκροτήματα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης.
Τρίπτση Μαρία, ΣΤ΄ τάξη

«Τα Δημητριάτικα»
«Τα Δημητριάτικα» είναι ένα έθιμο που το κάνουμε κάθε χρόνο, όταν γιορτάζει η εκκλησία μας του Αγίου Δημητρίου. Είναι ένα πανηγύρι – έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο στην Κερασιά και διαρκεί από το πρωί ως το βράδυ. Όλος ο κόσμος διασκεδάζει με χορούς και τραγούδια, με φαγητό και άφθονο ποτό.
Πασιαλής Πέτρος, Ε΄ τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου