Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΘΗ – ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

                              ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
                                               ΗΘΗ – ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

         ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
                                             
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ «ΚΟΛΙΝΤΑΣ»
   Κάθε χρόνο προπαραμονή των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου, αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» όπου κάτοικοι του χωριού ανάβουν φωτιές και φωνάζουν “ΚΟ-ΚΟ-ΚΟΟΟΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ”!!!
   Τα έθιμο  έχει πολλές ερμηνείες. Η επικρατέστερη όλων έχει να κάνει με την σφαγή του Ηρώδη. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το βράδυ αυτό ο βασιλιάς Ηρώδης διέταξε την σφαγή όλων των αρσενικών νηπίων μέχρι 2 χρονών. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές με την οποία προειδοποιούν τον κόσμο να προφυλαχτεί από τον βασιλιά...
    Τα παιδιά του χωριού ξημερώματα της 24ης Δεκεμβρίου μετά τις φωτιές, συγκεντρώνονται και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα σε όλα τα σπίτια , φωνάζοντας   «Κόλιντα μπάμπω» που σημαίνει «σφάζουν γιαγιά». Οι νοικοκυρές των σπιτιών μοιράζουν σε καθένα από αυτά λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων  από μια «κουλούρα»  (χειροποίητο ψωμί) και ανταλλάσουν  ευχές μεταξύ τους.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ «ΜΠΑΠΚΑΣ»
    Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού «μπάπκα» σημαίνει το στομάχι του γουρουνιού και το έθιμο σχετικά με αυτό γινόταν ως εξής:
    Μετά τη «κόλιντα»  σε κάθε σπίτι  ακολουθούσε η σφαγή του γουρουνιού, από το οποίο κρατούσαν το κρέας, τα έντερα, το λίπος και το στομάχι (μπάπκα). Συγκεκριμένα το στομάχι το γέμιζαν με χοντροκομμένο κρέας, πράσο και λίγο ρύζι.  Αφού το έραβαν και το έψηναν το κρατούσαν μέχρι την επόμενη μέρα, όπου το έτρωγαν νωρίς το πρωί μετά τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία.
    Πολλοί κάτοικοι ισχυρίζονται ότι το έθιμο της «μπάπκας» συμβολίζει το τύλιγμα του Χριστού που μόλις είχε γεννηθεί (όπως τυλίγουν τα νεογέννητα βρέφη), για αυτό  και το  συνόδευαν με λαχανοντολμάδες,  όπου το τύλιγμά τους συμβολίζει το ίδιο.


     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου