Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Έθιμα Ζέρβης

                                                 Έθιμα Ζέρβης

Τα έθιμα της Ζέρβης δε διαφέρουν μ' αυτά του υπόλοιπου πληθυσμού της περιοχής  μας . Δεν αλλοιώθηκαν, ούτε χάθηκαν, παρότι το γένος μας, και ειδικότερα η περιοχή μας, έπαθε πολλά από κατακτητές.
Κάλαντα – Φωτιές
Μέρες νωρίτερα τα παιδιά αρχίζουν να συγκεντρώνουν ξύλα στην πλατεία του χωριού για να είναι εκεί τη νύχτα της προπαραμονής των Χριστουγέννων τα μεσάνυχτα μεταξύ 23 και 24 Δεκεμβρίου . Οι κάτοικοι του χωριού το πρωί της προπαραμονής σφάζουν το γουρούνι τους για να το έχουν για το τραπέζι των  Χριστουγέννων μετά την νηστεία . Κάθε γειτονιά είχε τη δική της φωτιά . Καθένας την  ήθελε καλύτερη, γιατί η φωτιά ζεσταίνει «τους τσοπάνους που τούτη τη στιγμή επισκέπτονται τον νεογέννητο Χριστό». Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα και παίρνουν ως δώρα μανταρίνια, αμύγδαλα, ζαχαρωτά και χριστόψωμα, τα λεγόμενα «κολατσίνα» .Τα ίδια δώρα προσφέρουμε και την Πρωτοχρονιά.  Σήμερα η φωτιά είναι μόνο μία στην πλατεία του χωριού.
Τα Θεοφάνεια ντυνόμαστε καρναβάλια και γυρίζουμε σε όλο το χωριό για να μαζέψουμε δώρα  που θα μας δώσουν οι κάτοικοι του χωριού .Οι στολές μας είναι φτιαγμένες από παλιά ρούχα και υφάσματα.                   Το φαγητό εκείνης της ημέρας είναι πίτα που τα φύλλα της τα ψήνουμε σε ξυλόσομπα . Σε ένα φύλλο βάζουμε κέρματα , σε ένα άλλο κλωστή και σε ένα άλλο άχυρο. Όποιος βρει τα χρήματα θα αναλάβει τα έξοδα της οικογένειας , την κλωστή θα αναλάβει τα χωράφια  και το άχυρο τα ζώα .  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου