Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Η Γιαγιά Κατίνα μας διηγείται μερικά από τα έθιμα της Καρυδιάς

Η Γιαγιά Κατίνα μας διηγείται μερικά από τα έθιμα της  Καρυδιάς

Έθιμα Χριστουγέννων
      Οι νοικοκυρές το μοναδικό γλυκό που έφτιαχναν ήταν ο μπακλαβάς με σπιτικά φύλλα. Μάλιστα τον έκρυβαν για να μην το βρουν τα παιδιά και το φάνε. Σήμερα συνεχίζουν οι νοικοκυρές μας να φτιάχνουν το γλυκό, αλλά δεν είναι πλέον το μοναδικό. Χαρακτηριστικό έθιμο είναι το σφάξιμο του γουρουνιού. Κάθε οικογένεια έτρεφε ένα γουρούνι και το έσφαζε μια βδομάδα πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων. Από το λίπος τους έφτιαχναν τις τσιγαρίδες (τζουμέρκες). Το έθιμο συνεχίζεται και στις μέρες μας, μάλιστα συνοδεύεται από γλέντι και τραγούδι. Ακόμα  παραμονή των  Θεοφανείων ο παπάς περνάει από κάθε σπίτι για το αγιάσει.
Έθιμο Αποκριάς
Στις Απόκριες τα νέα παλικάρια μάζευαν ξύλα και άναβαν φωτιές. Τραγουδούσαν τραγούδια που αναφέρονταν στους έρωτες τους, πιάνονταν χέρι-χέρι και χόρευαν. Το βράδυ της Αποκριάς γινόταν η συγχώρεση. Οι μικρότεροι σε ηλικία περνούσαν από τα σπίτια των μεγαλύτερων και φιλούσαν το χέρι για να συγχωρεθούν. Κάποιοι κάτοικοι του χωριού ακόμα το τηρούν το έθιμο
Έθιμα του Πάσχα
Οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ασπρίζουν τα σπίτια τους, έπλενα κουβέρτες και υφαντά στις γούρνες του χωριού. Η καθαριότητα του σπιτιού αυτές τις Άγιες μέρες ακόμα και σήμερα είναι η κύρια φροντίδα της καρυδιώτισσας νοικοκυράς.
Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ οι χωριανοί κάθονταν όλη τη νύχτα και στην εκκλησία να φυλάνε τον Σταυρωμένο Χριστό μας. Τη Μεγάλη Παρασκευή δεν επιτρέπεται καμιά εργασία. Νήστευαν και έφτιαχναν τη νερόσουπα που γινόταν μόνο με ρύζι. Την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία του χωριού ήταν απαραίτητο να βγουν τα όργανα και να διασκεδάσουν. Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στόλιζαν τα άλογά τους και πήγαινα στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Έπειτα οι καβαλάρηδες γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και δέχονταν κεράσματα.
                         
Άλλα έθιμα
      21 Μαΐου γίνεται το παραδοσιακό πανηγύρι με χάλκινα στο πανέμορφο χώρο του ναού Κων/νου & Ελένης στην    .      τοποθεσία "κόστενο" Καρυδιάς, με εδέσματα, χορούς & παραδοσιακή μουσική.)
      Πρώτη Κυριακή του Ιούνη γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή των μακεδονομάχων Άγρα-Μίγκα. Ακολουθεί παραδοσιακή Μουσική στην πλατεία του χωριού.
       26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής κάθε νοικοκυρά ζύμωνε ψωμί με μαγιά από ρεβίθι., ένα ιδιαίτερο ψωμί  μό- νο για αυτήν τη μέρα. Μάλιστα την παραμονή συνήθιζαν να κοιμούνται το βράδυ εκεί υπέρ υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου