Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΒΡΥΤΩΝ

ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ- ΤΖΑΜΑΛΑΡΙΑ


      Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε την βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.Ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Όλοι οι πιστοί πίνουν με ευλάβεια από τον αγιασμό, συμβολικά με τρεις γουλιές  και ραντίζουν μ’ αυτόν τα σπίτια, τα δέντρα, τα χωράφια και τα ζώα τους.
      Για τα Φώτα ο λαός πιστεύει πως είναι ο καιρός, που φεύγουν οι καλικάντζαροι γιατί φοβούνται την αγιαστούρα του παπά. Ο τρόμος τους αρχίζει από την παραμονή των Φώτων που γίνεται ο μικρός αγιασμός.

Τα έθιμα που αναβιώνουν  τα Φώτα  έχουν τις ρίζες τους «βαθιά» στο χρόνο.Ένα από αυτά είναι και τα Τζαμαλάρια.Τα παιδιά μετά την εκκλησία μασκαρεύονται, βάφουν το πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται και κρεμάνε από 5-6 κουδούνες διάφορες στη μέση τους. ΄Επειτα αρχίζουν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι χοροπηδώντας προκαλώντας όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο.H πρόκληση δυνατού θορύβου από την κρούση των κουδουνιών με τα οποία είναι ζωσμένοι «οι τζαμαλάρηδες», σύμφωνα με τις παλιότερες αντιλήψεις απομακρύνει τους διαβόλους, τους καλικαντζάρους και γενικότερα κάθε κακό.

         












 ΤΟ  ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ   ΑΓΙΟΥ    ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 
Ο Άγιος Γεώργιος, αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία «Μεγαλομάρτυρας» και «Τροπαιοφόρος» είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αγίους σε ολόκληρο των χριστιανικό κόσμο. Θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς και στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας.
           Έτσι  και το χωριό μας κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου (σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πριν το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται την Δευτέρα του Πάσχα) πανηγυρίζει τον προστάτη Άγιο της. Την παραμονή της γιορτής του έρχονται όλοι στο εκκλησάκι που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό και όλη την νύχτα μέχρι τα ξημερώματα σουβλίζουν κατσίκια και αρνιά .Ανήμερα της εορτής του Αγίου  τα πουλάνε στους πιστούς και τα χρήματα τα προσφέρουν στην εκκλησία. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πολλοί πιστοί βγάζουν σε λαχειοφόρο αγορά διάφορα  ζωντανά ζώα ( αρνιά, κότες, γουρουνάκια) και ενδύματα τα οποία τα έχουν τάξει στον Άγιο.
Στη συνέχεια τα παιδιά   του χωριού αλλά και διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα. Παλαιότερα πήγαιναν στην εκκλησία με άλογα ή γαϊδουράκια φορτωμένα με φαγητά που είχαν ετοιμάσει από το σπίτι όπως ψητά κοτόπουλα, κεφτεδάκια, ψωμιά, κρασιά και κόκκινα αυγά .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου