Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΛΛΑΣ


ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΠΕΛΛΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

     Στον παλαιό  Άγιο Αθανάσιο λειτουργούσε ελληνικό σχολείο επίσημα και αποδεδειγμένα από το 1897.Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι λειτούργησε και δεκαετίες νωρίτερα γιατί υπήρχε επιγραφή στο παλιό σχολείο του χωριού που έγραφε χρονολογία κτίσεως 1859.
     Σύμφωνα με μαρτυρίες από τις αρχές του 1870 λειτουργούσε στο χωριό  ελληνικό σχολείο με 60 μαθητές ..Γύρω στα 1924 εγκαταστάθηκε εκεί ο Σταθμός Χωροφυλακής του χωριού και το σχολείο προσωρινά μεταστεγάσθηκε στο «Κονάκι», το μικρό κτήριο όπου στεγαζόταν παλιότερα η τούρκικη φρουρά .Το 1925-26 χτίστηκε το νέο σχολείο στην πλατεία του χωριού .Ήταν ένα όμορφο, υπερυψωμένο κτήριο, με δύο ευρύχωρες αίθουσες και γραφείο, με διπλή εξωτερική σκάλα και εξώστη. Σωζόταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50.
    Από το τελευταίο έτος της γερμανικής Κατοχής  μέχρι τη λήξη του Εμφυλίου το σχολείο έμεινε κλειστό. Ξανάνοιξε το σχολικό έτος 1949-1950, όχι όμως από την έναρξή του, αλλά από την άνοιξη του 1950.     Οι τρείς μήνες περίπου που λειτούργησε το σχολείο ήταν χρόνος αναγνωριστικός και κατάταξης των πρώτων 85 μαθητών του. Το επόμενο σχολικό έτος (1950-51) ο αριθμός των μαθητών περίπου διπλασιάστηκε (143).
    Η πρώτη πενταετία λειτουργίας του σχολείου ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος. Οι δάσκαλοι ήταν λίγοι, οι μαθητές ήταν πολλοί και μεγάλης ηλικίας. Το 1956 χτίστηκε το νέο διδακτήριο του σχολείου και λειτούργησε από το επόμενο σχολικό έτος.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

   Το 1987 το χωριό μεταστεγάσθηκε σε νέα τοποθεσία λόγω σκληρών καιρικών συνθηκών, ανυπαρξία περίθαλψης, έλλειψη συγκοινωνίας.    Στο νέο διδακτήριο  συστεγάζονται το δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός.
       Σήμερα το σχολείο μας λειτουργεί ως 3/θέσιο με 21 μαθητές. Στο σχολείο μας λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα. Το σχολείο μας εκδίδει σχολική εφημερίδα μια φορά το χρόνο με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό» όπου δημοσιεύονται μαθητικές εργασίες και ειδήσεις από τη ζωή του σχολείου και του χωριού.

 Νέος Άγιος Αθανάσιος    







                                                    




           Παλαιός Άγιος Αθανάσιος



                             







Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το βιβλίο «΄Αγιος Αθανάσιος (Τσέγανη)»του κ. Ι. Παπαλαζάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου