Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΤΟ 2/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
 Η Αγία Φωτεινή βρίσκεται στο πόδι του όρους Βέρμιο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ν. Πέλλας σε υψόμετρο 640μ. και σε απόσταση 16χμ. από την Έδεσσα.
  Το χωριό είναι ένα καταπράσινο καταφύγιο στους πρόποδες του βουνού, με καστανιές και έπειτα με οξυές και δρυς, ενώ στην κορυφή υπάρχουν έλατα και πεύκα.
   Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το πρώτο χωριό χτίστηκε πριν 300 περίπου χρόνια με την ονομασία  Όσλιανη, έχοντας έκταση και αριθμό κατοίκων κατά πολύ μεγαλύτερα απ΄ότι  σήμερα. Ευρήματα, όπως εικόνες μαρτυρούν ότι στις άκρες του ήταν χτισμένες τέσσερις μεγάλες εκκλησίες (Αγίου Αθανασίου, Αγίου Τρύφωνα, Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής), όπου καταστράφηκαν όταν στο χωριό στις 13 Απριλίου του 1822 στίφη του στρατού εξόρμησαν με διαταγή του στρατάρχη Αβδούλ Λουμπούτ Πασά στα γύρω από την Νάουσα χωριά και τα λεηλάτησαν, άσχετα αν είχαν ή δεν είχαν πάρει μέρος στην επανάσταση. Αφού τα κατάσκαψαν για να βρουν χρήματα, τα έβαλαν φωτιά.
  Όσους από τους κατοίκους των χωριών αιχμαλώτισαν ( οι περισσότεροι πρόλαβαν και έφυγαν ), τους έσφαζαν αλύπητα.
  Ανάμεσα στα χωρία που ερειπώθηκαν, τα οποία σύμφωνα με τα Αρχεία του Ιεροδικείου Βέροιας ήταν 50, συγκαταλέγεται και η Όσλιανη
   Το χωριό ξαναχτίζεται στην ίδια τοποθεσία με ελάχιστα όμως σπίτια και αριθμό κατοίκων γύρω στους 35 προερχόμενοι από τα χωρία Καρυδιά και Κορυφή, ενώ το 1926 μετονομάζεται Αγία Φωτεινή.
   Ο πληθυσμός του χωριού αυξανόταν σταδιακά και σήμερα ανέρχεται στους 300 περίπου κατοίκους, με κύριες ασχολίες τη γεωργία , την κτηνοτροφία και την υλοτομία και βασικά προϊόντα παραγωγής τα κεράσια και τα μήλα.

 








   Το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Φωτεινής ιδρύθηκε  το 1932 στην θέση όπου είναι σήμερα. Αρχικά και για πολλά χρόνια, συγκεκριμένα μέχρι το 2012 λειτουργούσε ως 2/θ με αυξομειώσεις στον αριθμό των μαθητών, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια λειτουργεί ως 1/θ.
    Σήμερα έχει 8 μαθητές και διαθέτει μεγάλο αύλειο χώρο, ένα γραφείο και    δυο αίθουσες διδασκαλίας, όπου στη μια από το 2012 και μετά συστεγάζεται το 1/θ Νηπιαγωγείο του χωριού.


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου